Szukaj wśród materiałów The Design Group
Kultowy styl Chesterfield w rytmie muzyki, czyli nowe biuro Universal Music Polska projektu The Design Group
Udostępnij:
  • Linkedin
  • Facebook
  • Twitter
  • Mail

Kultowy styl Chesterfield w rytmie muzyki, czyli nowe biuro Universal Music Polska projektu The Design Group

Nowa siedziba wytwórni muzycznej Universal Music Polska w Warszawie zachwyca nietypowym połączeniem elementów loftowych z przytulnym, domowym klimatem, elegancją oraz nowoczesną technologią na najwyższym poziomie. To przestrzeń, w której każdy znajdzie coś dla siebie - w tym biurze po prostu chce się być, pracować i tworzyć. Duża w tym zasługa zespołu architektów z pracowni The Design Group, którzy byli odpowiedzialni za bardzo oryginalną kreację wnętrz największej firmy fonograficznej w Polsce.

Universal Music Polska jest częścią międzynarodowej wytwórni Universal Music Group. Ta ostatnia, posiada oddziały w wielu krajach na całym świecie, a swoje płyty pod skrzydłami Universal wydają takie sławy, jak Madonna czy U2. Nowa siedziba UMP, która z założenia miała być spójna z innymi siedzibami Universal na świecie, mieści się w warszawskim biurowcu X20 na Dolnym Mokotowie.

 

Swoboda twórcza i profesjonalizm.

Nowa siedziba Universal Music Polska to przestrzeń, w której panuje równowaga pomiędzy luźną atmosferą a korporacyjnym profesjonalizmem. Dedykowany dla projektu wnętrz biura UMP zespół architektów z The Design Group (w składzie: Ewelina Mężyńska, Konrad Krusiewicz) zadbał o to, by wnętrza biura i ów balans były jasnym komunikatem dla artystów – na co mogą liczyć współpracując z wytwórnią.  Dlatego też na powierzchni ok. 1500 m2 (4 i 5 piętro budynku X20) projektanci postanowili w bardzo oryginalny sposób połączyli surowy styl industrialny z nowoczesnym, dodając do tego szczyptę klasycznej domowej elegancji w postaci chesterfieldowych sof i miękkich welurowych foteli.


- Już na początku współpracy, Zarząd polskiej wytwórni muzycznej zwracał uwagę, że zależy im na tym, by biuro było przede wszystkim dostosowane do potrzeb pracowników i wspierało ich codzienną pracę. Jednocześnie celem było, aby wnętrza nowego biura przekazywały artystom jasny komunikat – by oddawały luźny klimat rozrywkowy, a zarazem podkreślały pełen profesjonalizm i nowoczesność firmy Universal Music Polska. Stąd też pomysł na to, by stworzyć przestrzeń elegancką, w ciemnej kolorystyce nadającej swoistego charakteru, ale też inspirującą, pobudzającą kreatywność i emanującą domowym klimatem. Wszystko po to, by pracownicy i goście odwiedzający wytwórnię, mogli poczuć się tu bezpiecznie i jak u siebie.  – mówi Ewelina Mężyńska, architektka odpowiedzialna za koncepcję biura UMP.

 

Monika Wasilewska, Dyrektor Działu HR i Administracji w Universal Music Polska odpowiedzialna za projekt po stronie klienta, dodaje:

 

- Zależało nam na tym, aby stworzyć miejsce pracy spełniające najwyższe standardy, a jednocześnie, aby zastosowane rozwiązania odpowiadały potrzebom naszych pracowników oraz specyfice naszej pracy. Chcieliśmy, by już od wejścia można było rozpoznać charakter firmy, to kim jesteśmy, z kim współpracujemy, jakie mamy wartości, jak się zmieniamy i dokąd zmierzamy. W zaproponowanej przez architektów z The Design Group aranżacji wnętrz zostały uwzględnione wszystkie nasze wizje, potrzeby i oczekiwania dotyczące naszego nowego biura w Warszawie. Cieszymy się też, że poprzez tę współpracę, mogliśmy dotrzeć i wesprzeć polskich dostawców, szczególnie w tak trudnym okresie pandemicznym. Zależało nam również na wykorzystaniu materiałów naturalnych, ekologicznych, przyjaznych środowisku.

 

Idea równowagi pomiędzy elegancją, surowością i ciepłem wykorzystanych materiałów stała się motywem przewodnim tego wnętrza. Widać to już na wejściu do biura, w strefie recepcji, która zdominowana została przez takie materiały jak metal, szkło i pochodzące z odzysku drewno.

 

Reprezentacyjny piąty level

 

Główna część warszawskiej siedziby Universal Music Polska mieści się na ostatnim, piątym piętrze biurowca. Jest to część reprezentacyjna firmy. To tu znajdują się: strefa recepcyjna, główna sala konferencyjna, kuchnia połączona z tarasem, open space z wydzielonymi salkami tematycznymi, studio video, a także gabinety kadry zarządzającej.

 

- W recepcji – podobnie jak w innych biurach Universal w różnych częściach świata – swoje miejsce znajdzie tzw. wall of fame – prezentująca artystów współpracujących z Universalem i ich osiągnięć. Na specjalnie przygotowanej ścianie, prezentowane będą również loga innych labeli z Grupy Universal.  – mówi architekt i założyciel The Design Group, Konrad Krusiewicz.

 

W tej strefie, dla wygody gości odwiedzających biuro, projektanci postanowili umieścić ikonę designu, czyli kultowe, eleganckie, welurowe sofy i fotele w angielskim stylu Chesterfield, które pozwalają na komfortowy wypoczynek przy zachowaniu prostej, acz dostojnej postawy. Z kolei ustawione tuż obok drogowskazy wyznaczają kierunek salek, tarasu i innych wybranych przestrzeni biura.

 

Sala konferencyjna, usytuowana przy recepcji na potrzeby bardziej formalnych spotkań, idealnie oddaje ideę łączenia materiałów o różnym potencjale aranżacyjnym. Projektanci sprytnie połączyli tu ze sobą elementy surowe, domowe i eleganckie. Znalazł się tu 5 metrowy drewniany stół, wygodne skórzane fotele w jasnobeżowych barwach, dwa 75 calowe monitory, wraz z najwyższej jakości sprzętem do telekonferencji, a całości dopełnia naturalna dębowa posadzka.

 

Stylowo i nastrojowo

Znajdującą się na piątym poziomie ogromną kuchnię przeznaczoną dla wszystkich pracowników, projektanci z The Design Group stworzyli w stylu angielskiego baru z nutką industrialnego klimatu. Przestrzeń tę wyróżnia charakterystyczna podłoga w szachownicę oraz masywny, drewniany stół, nad którym na belce zawieszono industrialne lampy. Z kuchni można przejść bezpośrednio na imponujący taras z widokiem na centrum Warszawy, który jest jej naturalnym przedłużeniem, szczególnie podczas ciepłych miesięcy w roku.

 

Na piętrze tym zaprojektowana została również specjalna strefa z kilkupoziomowymi trybunami, służąca zarówno kreatywnym spotkaniom, jak i indywidualnej pracy w mniej formalnych warunkach. Wyróżnia ją nastrojowe, ciepłe oświetlenie w formie rozgwieżdżonego nieba.

 

- Trybuny to strefa chilloutowa biura, która oprócz nastrojowego oświetlenia, charakteryzuje się wysokiej jakości systemem nagłośnienia oraz umieszczonym w centralnym miejscu monitorem – mówi arch. Ewelina Mężyńska. - To kreatywna baza dla wszystkich pracowników, która ma służyć luźniejszym spotkaniom, odpoczynkowi, ale też i prezentacji premier teledysków. Właśnie dlatego strefę tę wyróżnia bardzo wysoka jakość audio video.

 

Przestrzeń swobodnej kreacji

Druga bardziej kameralna część biura o powierzchni ok. 300 m2 – rozlokowana została na czwartym piętrze budynku i jest siedzibą polskiego oddziału kultowej wytwórni Def Jam. Przestrzeń ta ma nieco odmienny, mniej formalny charakter. Znajduje się tu dużo softów, nieduża, otwarta kuchnia z neonem i centralnie ustawionym drewnianym stołem, tylko dwa gabinety, Loud Vip Room i charakterystyczny open space połączony ze sceną, a jego centralnym miejscem jest duża, wygodna kanapa z fotelami i stolikiem mające stworzyć przyjazna, domową atmosferę. To strefa kreacji przeznaczona przede wszystkim dla artystów i managerów. Przestrzeń ta ma sprawić, że muzycy poczują się tu swobodnie i będą tworzyć muzykę w sposób najbardziej im odpowiadający. Temu służy m.in. umieszczona tu scena, na której mogą np. prowadzić próby, czy dawać kameralne koncerty.

 

Wspomniany Loud VIP Room z ukrytymi drzwiami to specjalnie zaprojektowana i wybudowana – przede wszystkim pod względem akustyki – sala, w której w idealnych warunkach można odsłuchać muzykę na najwyższej jakości profesjonalnym sprzęcie dobranego przez specjalistów. Pomieszczenie to pomyślano jako dźwiękoszczelną puszkę, „pokój w pokoju”, z podwójnymi ścianami i podłogami, dzięki czemu Loud VIP Room wyciszony jest do poziomu 55 db.


Ergonomia przede wszystkim

Architekci z The Design Group wraz z Universal Music Polska zadbali o to, by warunki pracy w nowym biurze wytwórni spełniały najwyższe standardy jakości i bezpieczeństwa. Każde stanowisko wyposażone jest w ergonomiczne, indywidualnie dostosowywane przez użytkowników krzesła Herman Miller (identyczne jak w londyńskiej siedzibie Universal), oraz system sterowania oświetleniem Lutron z regulacją natężenia i ciepła. Propozycją The Design Group są także customizowane, hipnotyzujące swym wyglądem lampy nad biurkami. Inspiracją dla nich były przeplecione oprawy oświetleniowe z efektem rur wielopoziomowych. Wiele lamp wykorzystanych w aranżacji biura pochodzi z odzysku pofabrycznego. W projekcie użyto także mniejsze lampy techniczne przemieszane z nowoczesnymi oprawami. Te ostatnie montowane są na specjalnych taśmach, co umożliwia zmianę ich położenia.

 

Przestrzeń pracy na obydwu piętrach to przede wszystkim open space, które zostało wydzielone modułowymi biurkami ze specjalnie zaprojektowanymi przegrodami w formie przepierzenia na rośliny, a miejscami na ekspozytory z kasetami magnetofonowymi wydawanymi przez Universal – to część historii firmy. Dzięki temu możliwy jest swobodny kontakt pomiędzy pracownikami, a jednocześnie zabieg ten zapewnia wrażenie zachowania intymności.

 

- Klientowi bardzo zależało na tym, by przestrzenie biura umożliwiały wspólną i kreatywną pracę, a także swobodne przemieszczanie się między działami.  Podeszliśmy do tego wyzwania przede wszystkim z dbałością o odpowiednią akustykę wszystkich pomieszczeń. Dlatego w biurze znajdują się ekrany wyciszające nad każdym biurkiem, kilka budek telefonicznych, a w gabinetach i salkach tematycznych przy open space wykorzystaliśmy podwójne przeszklenia w stylu loftowym, dzięki czemu możliwe są bardzo głośne odsłuchy muzyki z profesjonalnego sprzętu. Do tego w razie potrzeby utrzymania koncentracji czy prywatności, pracownicy mogą przezroczyste ściany automatycznie zmienić w mleczne. Co więcej, biuro zostało wyposażone w nowoczesny sprzęt wspierający efektywniejszą pracę w biurze, zdalną, czy w obecnej sytuacji – hybrydową. – tłumaczy architektka Ewelina Mężyńska.

 

 

W świetle neonów

Elementami wyróżniającymi przestrzeń warszawskiego biura Universal Music Polska z pewnością są zamówione pod wymiar prawdziwe, klasyczne neony, które znalazły sobie miejsce w wybranych działach firmy. Największą uwagę przykuwa jednak specjalnie zaprojektowane lustro do selfie. Projektanci z The Design Group celowo umieścili je w przejściu do studio video, przez które często przechodzą pracownicy i goście wytwórni. Na lustrze tym umieszczony został neon z właściwym dla tego miejsca hasłem „no music no life”.

 

 

PRACOWNIA ARCHITEKTONICZNA The Design Group

KLIENT Universal Music Polska

WIELKOŚĆ ok. 1500 m2

ROK 2021

MIEJSCE Warszawa

BRANŻA Fonograficzna

ZDJĘCIA Katarzyna Seliga-Wróblewska, Marcin Wróblewski | Fotomohito

Załączniki

    Biuro Universal Music Polska
    Waga: 0.71 MB Pobierz
    Biuro Universal Music Polska
    Waga: 0.6 MB Pobierz
    Biuro Universal Music Polska
    Waga: 0.94 MB Pobierz
    Biuro Universal Music Polska
    Waga: 0.9 MB Pobierz
    Informacja prasowa - Kultowy styl Chesterfield w rytmie muzyki, czyli nowe biuro Universal Music Polska projektu The Design Group
    Waga: 0.03 MB Pobierz